top of page
ONZE TOEKOMSTPLANNEN

Met erg veel trots stellen we onze verbouwplannen voor. Al heel wat jaren is er achter de schermen kei-hard gewerkt aan het renovatiedossier van onze school. Subsidie-dossiers samenstellen, zoektocht naar financiën, uitwerken van bouwplannen en nog veel meer. De eigenaar van het schoolgebouw op de Mechelsevest – De stichting JB De laSalle – heeft met de vzw een overeenkomst bereikt om een substantiële bijdrage te doen aan de grondige renovatie van het schoolgebouw. De plannen zijn klaar om
dit jaar uit te voeren. Maar de nodige vergunningen en aanbestedingen moeten nog
gebeuren. De concrete invulling van het schoolgebouw in de Riddersstraat, o.a. co-gebruik met Fabota is nog in onderzoek.

We stellen jullie voor, Sint-Jan 2.0!

Een droom van een school...

MELE_beeld 3.png

EEN NIEUWE SPEELPLAATS

Onze speelplaats heeft zijn beste tijd gehad. Losliggende tegels, verouderde speeltuigen, slechte afwatering en een tot op de draad versleten sanitaire voorziening. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Maar wat gaan we allemaal doen?

Een nieuwe schoolpoort zal de toegang verlenen tot ons speelparadijs. Bij het binnenkomen zal het wandelpad tussen de bomen meteen opvallen. Deze nieuwe figuur organiseert de speelplaats en bestaat uit twee pleinen die verbonden worden door een pad tussen de bestaande bomen. Aan de schoolpoort voorzien we een ‘inkomplein’ waar ouders een plek hebben om bij te praten, kinderen op te halen, af te zetten,... De bomen vormen een dreef naar het ‘onthaalplein’ in de oksel van het schoolgebouw. Het onthaal wordt op deze manier heel leesbaar. Dit plein is tevens een vlakke zone zonder hellingen. 

We voorzien daarnaast veel variatie in onze speelplaats. Verschil in niveaus, trappen die kunnen dienen als tribune, sport- en speelvelden, een rubbervloer voor onze kleuters en een grote onverharde speelzone. Deze avontuurlijke speelzone zal doorheen de jaren nog verder vorm krijgen. We starten alvast met een speelheuvel met tunnel en een zandbak. Naarmate we onze speelplaats beter leren kennen, zullen hier ook nog heel wat speeltoestellen bijkomen. 

Tenslotte zal de sanitaire buitenunit een volledige facelift krijgen. Een modern en hygiënisch toiletblok met 3 kleutertoiletten en 6 lagere school toiletten zal het uiteindelijke resultaat worden. Jippie!!

6 NIEUWE KLEUTERKLASSEN

Het gebouw in de Mechelsevest is jarenlang enkel een lagere school geweest. Sinds 2020 hebben we hier verandering in gebracht. Er werd gestart met 2 kleuterklassen. Naar de toekomst willen we onze 2 vestigingen laten samensmelten tot 1 geheel. Na de verbouwingen verhuizen de kleuters vanuit de Riddersstraat naar de Mechelsevest. Op deze manier worden we EIN-DE-LIJK 1 school. Om onze kleuters het nodige comfort te kunnen bieden, worden er 6 nieuwe kleuterklassen gebouwd (4 op de gelijkvloers en 2 op de 1ste verdieping). Tussen de klassen worden er sanitaire blokjes voorzien zodat kinderen in alle rust naar toilet kunnen gaan. 

De gangen worden volledig kleuterproof gemaakt. Kapstokjes, vakjes voor handschoenen, mutsen en sjaals, vakjes voor boekentassen, bankjes,... Kortom, de gang zal dienen als verlengstuk van de klas. Alle kleuterklassen zullen makkelijk toegankelijk zijn voor kleuters en ouders. Op deze manier maken we er een warme en gezellige kleuterafdeling van.

Iedereen welkom in onze groeienesten!

ER IS NOG MEER

Ook de klaslokalen van de lagere school krijgen een facelift. Nieuwe tussenwanden (kapstokjes, vakken voor mutsen, sjaals, handschoenen, pantoffels,...), geluidsisolatie tegen plafond, nieuwe linovloeren, elektriciteit en waterleidingen worden vernieuwd,... 8 lagere school lokalen zullen uiteindelijk helemaal vernieuwd worden. 

We denken ook aan onze leerkrachten. Zij zullen kunnen gebruik maken van een vernieuwde leraarskamer. In de zijvleugel (B-BLOK) zullen zij kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de stad Leuven. Een gezellige plaats om even tot rust te komen, een kopje koffie te drinken en wat bij te babbelen. 

De huidige toiletten in het gebouw liggen verscholen onder de trappen in een minder aangename ruimte. Naar toilet gaan in Sint-Jan is op dit moment niet de meest aangename bezigheid. Ook daar brengen we verandering in. In het gebouw komt er een toilet voor mindervalide, 2 toiletten voor leerkrachten en 2 toiletten voor kinderen. Deze toiletten komen in het midden van het gebouw zodat dit voor alle leeftijden makkelijker bereikbaar is. 

 We denken ook aan de luchtkwaliteit. Alle klassen in het hoofdgebouw zullen voorzien worden van een ventilatiesysteem. Op deze manier wordt de lucht permanent ververst. Het zal het leren alleen maar bevorderen. 

Naar duurzaamheid toe worden er ook heel wat ingrepen gedaan. Daken worden geïsoleerd, de ramen in de zijvleugel worden vernieuwd, enkele gevels zullen ook geïsoleerd worden, Er zullen verschillende regenwaterputten onder de speelplaatst geplaatst worden zodat we zoveel mogelijk water kunnen hergebruiken.

De eetzaal en de onderste turnzaal verwisselen we van plaats. Dit geeft ons de mogelijkheid om van de eetzaal een gezellige, knusse eetplek te maken. De wandelaars langs de Brusselsestraat kunnen binnenkijken waardoor we het samen school gevoel nog meer benadrukken. 

Op de plaats waar nu de eetzaal is, zal er een peuter-kleuterspeelzaal komen. Vlakbij de speelplaats zodat onze kleuters makkelijk gebruik kunenn maken van deze polyvalente ruimte. Ook de peuters van kinderdagverblijf de Slabbertjes kunnen op deze manier genieten van de zaal. Win-win toch?!

Naar brandveiligheid toe zullen alle traphallen gecompartimenteerd worden. Op deze manier maken we onze gebouw een heel pak veiliger. De koude gangen worden op deze manier ook opgesplitst zodat de klassen hier volop van gebruik kunnen maken. 

Zoals jullie zien zal er hard gewerkt worden. Wij kijken alvast uit naar het resultaat! Jullie ook?

PLANNING (onder voorbehoud)

Bouwwerken... altijd moeilijk om in te schatten hoe lang de werken zullen duren. We geven hieronder een voorzichtige inschatting.

- Start FASE 1 (B-BLOK = ZIJVLEUGEL): september 2024. Deze fase zal vermoedelijk een 7 - 8 maanden duren.

- Start FASE 2 (A-BLOK = HOOFDGEBOUW): april 2025. Deze fase zal vermoedelijk een 8 maanden duren.

- Start FASE 3 (SPEELPLAATS): januari 2026. Deze fase zal vermoedelijk een 3 maanden duren.

We hopen in de loop van 2026 klaar te zijn. Duimen jullie mee?

bottom of page